Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.
 

hanasvaben

Polička - architektura 20. století

35 fotek 6.10.2019 27 zobrazení 3 komentáře
Město Polička na Českomoravské vysočině je známé svým historickým jádrem, které je městskou památkovou zónou.

Ve 20. století, v době první republiky, zde byly vybudovány architektonicky pozoruhodné stavby, přestože nejsou tak proslulé jako zachované gotické hradby, renesanční radnice s morovým sloupem nebo kostel sv. Jakuba s rodnou světničkou Bohuslava Martinů v jeho věži.

V letech 1923-24 byly v Poličce na pozemcích nad Synským rybníkem vystavěny dva soubory činžovních domů v rondokubistickém stylu podle návrhu pražského architekta Václava Flégla. Domy byly přednostně určeny pro státní zaměstnance (úředníky, učitele aj.). Čtyři domy byly postaveny na nábřeží Svobody a pět domů v dnešní ulici Edvarda Beneše. V každém domě se nachází šest bytů - vždy dva byty ve zvýšeném přízemí a v prvním patře a dva menší byty v podkroví. S ohledem na tehdejší způsob užívání bytů byly k domům přistavěny slohově přizpůsobené přístavky na otop, které jsou nyní používány jako sklady, pro úschovu kol, sezónního nábytku apod. Domy mají menší zahrady, v nichž se dosud pěstuje zelenina, drobné ovoce a květiny, a jsou užívány k odpočinku obyvatel domů. Název rondokubistického slohu vznikl podle charakteristických kruhů a půlobloučků na fasádě, které byly pro tento styl charakteristické. Obytný soubor v rondokubistickém slohu je v tak zachovalém stavu a stylově čistém architektonickém vyjádření jako v Poličce ojedinělý.

Budovu Masarykových škol ve slohu funkcionalismu na nábřeží Svobody realizoval v letech 1925 až 1928 místní architekt a stavitel Bohuslav Šmíd. Objekt byl rozdělen na dívčí a chlapeckou část s oddělenými vchody v průčelí budovy, v současné době jsou tyto části využívány pro třídy prvního a druhého stupně základní školy. Interiéry byly na svou dobu řešeny velmi moderně, na školní zahradě byla v posledních desetiletích vybudována nová sportoviště včetně běžecké dráhy.

Bohuslav Šmíd si postavil podle vlastního návrhu v letech 1933-1934 v ulici E. Beneše funkcionalistickou vilu. Navrhl ji jako obydlí pro svoji rodinu, ale i pro projekční kancelář, kterou umístil v přízemí. Budova je tvořena navzájem se pronikajícími kvádry, její dominantou je část s vysokým pásovým oknem s vitráží od Karla Svolinského. Architekt užil kombinace brizolitové omítky s režnými cihlami, kterou doplnil tmavě modrými rámy oken a bílými křídly.

Polička architektura rondokubismus fukcionalismus
Obsah pokračuje za reklamou
Pokračujte dolů pro další obsah

Komentáře

přidat komentář

Jste na konci alba

Sdílet album

Další alba autora
Podobná alba

Rajce.net je největší česká sociální síť
zaměřená na sdílení fotografií a videí.

Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu fotoknih i jiných fotoproduktů.

Partneři

Visa Mastercard Maestro American Express Visa Electron